fbpx
sursa foto sptfm.ro

Legătură ciudată: Insolvența suspendă procesul Fundației CFR 1907 Cluj cu antrenorul Grigoraș

În mod ciudat, intrarea în insolvență a societății comerciale Fotbal Club CFR 1907 SA afectează un proces civil în care fostul antrenor al echipei se judecă cu Fundația CFR 1907 Cluj, de care administratorul judiciar nu știe nimic. Pe această fundație a avut contract Petre Grigoraș, care spune că șefii de la CFR s-au dezis de ea când a fost vorba să-i dea banii.

Judecătoria Cluj-Napoca a suspendat procesul civil în care fostul antrenor al CFR, Petre Grigoșa, solicită somație de plată pentru suma de 52.000 de lei, salarii restante. Soluția pe scurt: ”Suspendat în temeiul dispozițiilor art. 36 din Legea 85/2006.”. Este vorba de legea privind procedura insolvenței, unde la articolul 36. se menționează: ”De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acțiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanțelor asupra debitorului sau bunurilor sale”. Mai exact, toate procesele unei persoane juridice care intră în insolvență sunt suspendate pentru judecarea dosarului de involvență. Legea 85 nu se aplică însă fundațiilor, așa cum se poate vedea în extrasul de la sfârșitul articolului.

Dar care este legătura între Fundația CFR 1907 Cluj și societatea comercială Fotbal Club CFR 1907 SA? L-am contactat pe administratorul judiciar al societății, Răzvan Zăvăleanu, care ne-a spus că nu știe nimic de fundație și despre procesul cu Grigoraș. ”Acum aud de asta. Nu am văzut fundația în actele din dosarul de insolvență”, a spus Zăvăleanu. Nici avocatul Horațiu Crișan, care a depus cererea de insolvență în numele CFR nu știe de fundație. De asemenea, avocatul Călin Iuga, care reprezintă o firmă ce a contestat intrarea în insolvență, a spus că nu a auzit de această fundație. Antrenorul Petre Grigoraș are o bănuială de ce a avut contract pe fundație. ”Nu știu de ce. Probabil are legătură cu taxele și impozitele”,  a spus Grigoraș. Acesta a aflat cu surprindere de suspendarea procesului. ”Am discutat puțin cu avocatul, dar nu știu de ce s-a suspendat. Cei de la CFR s-au dezis până acum de fundație când m-am plâns la comisii să mi se dea banii”, a afirmat Grigoraș pentru CLUJUST.ro

Fundația ”CFR 1907 Cluj” a fost înființată în 13 mai 2011, prin sentință a Judecătoriei Cluj-Napoca. În Registrul Asociatiilor si Fundatiilor aflat la Judecatoria Cluj-Napoca are următoarele date: Denumirea fundatie: FUNDATIA „CFR 1907 CLUJ”. sediul în clădirea Sigma Center a lui Arpad Paszkany: Cluj-Napoca str.Republicii nr.109 et.5 ap.8 jud.Cluj.  Scopul: ”sprijinirea pe toate planurile a organizarii, participarii la competitii si a desfasurarii de activitati sportive la toate nivelurile, atât pe plan intern cât si pe plan international, prevenirea violentei în sport, promovarea fairplay-ului si lupta împotriva dopajului, promovarea valorilor sociale, culturale si sportive în rândul copiilor si tinerilor în vederea dezvoltarii societatii românesti în spiritul valorilor universale civice si sociale”.  Conducerea fundatiei este asigurată prin Consiliul Director alcatuit din trei avocați apropiați ai lui Paszkany: Președinte – Farkas Zoltan Laszlo, Vicepreședinte – Farkas Laszlo și membru Georgeta Claudia Dobai, care este în același cabinet de avocatură cu Farkas jr. Am încercat să vorbim cu aceasta despre rolul fundației în insolvența societății care deține clubul de fotbal, dar răspunsul a fost ”la revedere”.

În 10 februarie, după deschiderea procedurii insolvenței CFR 1907 SA, a fost admisă la Judecătoria Cluj-Napoca o cerere de somație de plată similară, depusă de secundul lui Grigoraș, Dan Moței, împotriva Fundației CFR 1907 Cluj.

Lege nr. 85/2006 – privind procedura insolvenţei

Art. 1. – (1) Procedura generala prevazuta de prezenta lege se aplica urmatoarelor categorii de debitori aflati în stare de insolventa sau de insolventa iminenta, cu exceptia celor prevazuti la alin. (2) lit. c) si d):

  1. societatile comerciale;
  2. societatile cooperative;
  3. organizatiile cooperatiste;
  4. societatile agricole;
  5. grupurile de interes economic;
  6. orice alta persoana juridica de drept privat care desfasoara si activitati economice.

(2) Procedura simplificata prevazuta de prezenta lege se aplica debitorilor aflati în stare de insolventa, care se încadreaza în una dintre urmatoarele categorii:

  • a) comercianti, persoane fizice, actionând individual;
  • b) asociatii familiale;
  • c) debitorii care fac parte din categoriile prevazute la alin. (1) si îndeplinesc una dintre urmatoarele conditii: 1. nu detin nici un bun în patrimoniul lor; 2. actele constitutive sau documentele contabile nu pot fi gasite; 3. administratorul nu poate fi gasit; 4. sediul nu mai exista sau nu corespunde adresei din registrul comertului;
  • d) debitori care fac parte din categoriile prevazute la alin. (1), care nu au prezentat documentele prevazute la art. 28 alin. (1) lit. a)-f) si h) în termenul prevazut de lege;
  • e) societati comerciale dizolvate anterior formularii cererii introductive;
  • f) debitori care si-au declarat prin cererea introductiva intentia de intrare în faliment sau care nu sunt îndreptatiti sa beneficieze de procedura de reorganizare judiciara prevazuta de prezenta lege.

Comments

comentarii

Un individ a înjunghiat doi copii de 5 și 11 ani în apropierea unei școli din Souffelweyersheim, lângă Strasbourg. Atacul a avut loc joi după-amiază, în apropierea unei școli primare și a unei piețe din oraș.... Citește mai mult
Autostrada Sibiu - Pitești este furată „cu roaba” de sub nasul muncitorilor.... Citește mai mult

Lasă un răspuns