Judecătoria Cluj-Napoca a dat dreptate locatarilor de pe strada Cetății care cer ca în noua clădire vecină să fie locuințe, cum scrie în autorizație, nu birouri. Vecinii reclamanți au apelat la instanță pentru ca un constructor să respecte autorizația de construcție, deoarece specialiștii Primăriei nu au văzut nicio o neregulă în faptul că o firmă de IT deja ocupă deja primele trei etaje ale noii clădiri. Pe panoul de șantier scrie clar: ”locuințe terasate”. Cazul a fost prezentat de CLUJUST în luna iulie 2014.
”Admite cererea”, scrie în soluția pe scurt a instanței Judecătoriei Cluj-Napoca în procesul civil intentat de Asociația de Proprietari Str. Cetății nr.37 împotriva societății Tomșa Import Export SRL, cu obiectul juridic ”acțiune în răspundere delictuală”. ”Noi am cerut să se respecte autorizația de construcție și să se revină la situația inițială. Beneficiarul construcției a solicitat și a primit autorizație doar pentru locuințe. Pentru birouri era nevoie de acordul vecinilor în mod expres notarial. Vecinii nu vor să transforme zona rezidențială într-una comercială”, a explicat avocata asociației, Diana Pașcalău.
Instanța a avut nevoie de două amânări de pronunțare pentru a da un verdict. Sentința urmează să fie motivată și comunicată părților. Aceasta nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară. ”Noi sperăm să vadă și Primăria sentința și să nu recepționeze clădirea până la finalizarea procesului”, a spus unul dintre reclamanți.
Clădirea noua la care încă se lucrează are șapte nivele, în trepte pe dealul Cetățurii, între străzile Cetății și Emil Racoviță. Aceeași firmă a mai construit anterior o clădire de birouri mai mică cu ieșire pe strada Racoviță. Prima clădire și trei etaje din cea nouă sunt închiriare aceleiași firme de IT Uniqa Raiffeisen Software. Mai nou se lucrează la o pasarelă între cele două sedii, semn că soft-iștii vor să rămână mult timp în imobilul ce trebuia să fie de locuințe și care încă nu e recepționat. La ultimele nivele este șantier.
Sentința vine după ce Primăria Cluj-Napoca le-a răspuns oamenilor nemulțumiți că noua clădire de pe Cetății, cu ieșire pe strada Emil Racoviță, respectă întocmai autorizația.
Primul răspuns a venit de la Direcția Inspecție și Control – Serviciul Inspecție Comercială: ”Din verificările efectuate în teren, din punct de vedere comercial, conform competențelor, s-a constatat faptul că în imobilul de pe str. Emil Racoviță nr.23, Uniqa Raiffeisen Software Service SRL desfășoară activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), cuprinse în codul CAEN:6201. Aceste activități sunt autorizate prin Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Cluj și nu necesită acord de funcționare și aprobare de orar eliberat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, în conformitate cu prevederile OG nr.99/2000 republicată și ale HCL nr.467/2009”.
Al doilea răspuns a venit de la inspectorii de urbanism : ”Verificările efectuate de către inspectorii Serviciului Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii – conform competenţelor acordate de legislaţia în vigoare – au relevat faptul că în imobilul în construcţie din str. Emil Racoviţă nr.23, beneficiar al Autorizaţiei de construire nr.184/14.03.2012, respectată până la momentul ultimului control, sunt spaţii aflate într-un stadiu mai avansat de construcţie decât altele. (….) Având în vedere că utilizarea spaţiilor în discuţie pentru activităţile menţionate nu necesită modificări constructive faţă de situaţia autorizată, pentru realizarea schimbării de destinaţie a spaţiilor nu este nevoie de o altă autorizaţie de construire, conform prevederilor Anexei 2 a Legii nr.50/1991”
Anexa 2
În înţelesul prevederilor art. 3, este necesară emiterea unei autorizaţii de construire şi/sau de desfiinţare, după caz, numai în situaţia în care pentru realizarea schimbării de destinaţie a spaţiilor sunt necesare lucrări de construcţii pentru care legea prevede emiterea autorizaţiei de construire.
Art. 3. – Autorizaţia de construire se eliberează pentru:
a) lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinaţie sau de reparare a construcţiilor de orice fel, precum şi a instalaţiilor aferente acestora
Numai că Anexa 1 din aceeași Lege, la care fac referire specialiștii primăriei, precizează că dacă se edifică o contrucție cu altă destinație decât cele învecinate este nevoie de acordul vecinilor, care în cazul de față nu există. Din acest motiv Asociația de Proprietarii Cetății 37 din blocul de locuințe învecina șantierului a dat în judecată beneficiarul și contructorul noii clădiri, Tomșa Import Export SRL. Obiectul procesului civil este ”acțiune în răspundere delictuală” și practic se cere menținerea destinației de locuințe, așa cum a fost autorizată noua clădire
Anexa 1 Legea 50
2.5.6. Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinătate – şi numai dacă sunt necesare măsuri de intervenţie pentru protejarea acestora -, pentru lucrări de construcţii necesare în vederea schimbării destinaţiei în clădiri existente, precum şi în cazul amplasării de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate.
Felicitari locatarilor pentru initiativa si atitudine.
Pentru situatii de acest gen este bine de stiut ca exista “ASOCIATIA PENTRU PROTECTIA URBANISTICA” o asociatie nonguvernamentala angajata in lupta pt protectia urbanistica in Cluj care ofera consultanta de specialitate si suport.Aceasta asociatie a reusit sistarea unui santier care urma sa construiasca un cartier de 12 blocuri intre case in cartierul Buna ziua.
Pt.informatii accesati http://www.stradamacesului.ro.