Federația Română de Pescuit la Muscă Artificială luptă să salveze Someșul Rece de microhidrocentrale

Federația Română de Pescuit la Muscă Artificială se judecă la Tribunalul Cluj cu o companie din domeniul energiei și cu Consiliul Județean Cluj, care i-a dat autorizație firmei ATS Energy să construiască microhidrocentrale pe râul Someșul Rece, în zona comunei Măguri Răcătău.

Prin cererea formulată de către reclamanta Federația Română de Pescuit la Muscă Artificială în contradictoriu cu pârâții Consiliul Județean Cluj și ATS Energy s-a solicitat instanței:

  • să constate caducitatea  Autorizației de construire  nr. 61/01.09.2010 eliberată de către pârâtul CJ Cluj în favoarea beneficiarei ATS Energy
  • să dispună oprirea executării lucrărilor
  • să dispună restabilirea situației anterioare în sensul demolării construcțiilor edificate
  • să oblige pârâții la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea cererii, s-a arătat că pe valea Somesului-Rece, pe DN 107 T, a început o organizare de șantier și lucrări de execuție pentru realizarea unei microhidrocentrale, efectuându-se săpături  în drum pentru amplasarea conductei.

”Lucrările se desfășoară în situl Natura 2000, iar în apele sitului si în zonele de  stâncărie se găsesc patru specii de pești de interes protectiv. Prin activitatea demarată de către beneficiarul  autorizației atacate si prin realizarea acestui proiect sunt afectate speciile protejate.”, se arată în plângere.

Federația a efectuat demersuri pentru a verifica legalitatea lucrărilor si a constatat că lucrările nu au început în perioada de valabilitate  a autorizației de construire, astfel încât acestea sunt nelegale. ”Atâta timp cât lucrările nu au început în perioada de valabilitate a autorizației, rezultă că autorizația atacată a devenit caducă.”, se precizează în acțiune.

Inițial, procesul a început în august 2014, însă acum se rejudecă după ce Curtea de Apel Cluj a desființat prima sentință dată de Tribunal, prin care fusese respinsă cererea Federației ca inadmisibilă: ”Admite recursul declarat de recurenta FRPMA împotriva sentinţei civile nr. 2026 din 10.06.2015, pronunţată în dosarul nr. 4553/117/2014 al Tribunalului Cluj, pe care o casează şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe.”.

”Vor exista efecte majore asupra ecosistemelor”

Pe site-ul ONG-ului Natura Transilvaniei s-a scris încă din decembrie 2013 despre efectul microhidrocentralelor: ”In Comuna Măguri Răcătău, pe cursul superior al Somesului Rece, aval de lacul de acumulare cu acelasi nume si in plin Sit Natura 2000 (ROSCI0233) a inceput in luna septembrie constuctia unor microhidrocentrale ce vor distruge acest ultim segment al Somesului aflat in stare naturala, pe multi km, pana in zona Blajoaia. Initiativa e veche, avizul de mediu dateaza din primavera lui 2009 iar autorizatia de construire din toamana lui 2010. Proiectul initial prevedea construirea unei salbe de 5 microhidrocetrale.

Consideram acest proiect ca fiind extreme de nociv la adresa ariei natural protejate Sit Natura 2000 – Somesul Rece. Nu este respectat setul de “Masuri de conservare pentru habitatele si speciile de interes comunitar din siturile Natura 2000 administrate de catre ARPM Cluj-Napoca” si nici “Strategia energetică a României pentru perioada 2007-2020, actualizată pentru perioada 2011-2020”.

Utilajele ATS Energy
Utilajele ATS Energy

Potrivit Natura Transilvaniei, ”preluarea unei bune parti a debitului de apa va duce la scaderea nivelului apei, modificari ale parametrilor de curgere si modificarea nivelului freatic cu afectarea habitatele ripariene. Pe de alta parte, scade capacitate trofica a ecositemului si automat numarul si diversitatea de vietuitoare pe care le poate adaposti. Este afectata conectivitatea ecosistemului prin amplasarea captarilor ce constituie obstacole practic de netrecut pentru pesti si restul faunei acvatice. Apar modificari si in modul in care sunt transportate si depuse aluviunile precum si multe altele. In concluzie vor exista efecte majore asupra ecosistemelor si un dezechilibu care va afecta puternic starea de conservare a acestei arii protejate de interes European.

Asociat cu despăgubiri uriașe de la ANRP

Unul dintre asociații ATS Energy este  Victor Adrian Șchiopu, cel care a primit de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a doua despăgubire la valoare din Cluj:  29,7 milioane lei. Șchiopu este mplicat în mai multe firme în domeniul jocurilor de noroc și al energiei regenerabile. Cea mai importantă companie este ATS Energy, care este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa energiilor regenerabile din Transilvania. A fost înfiinţată în anul 2007 – anul implementării strategiei naţionale energetice. Asociaţii acestei companii sunt IMWind Immobillien – WindKraft Verwaltungs  und Beteilingungs GmbH din Austria şi o triadă de oameni de afaceri din Cluj: Dorin Săcară, Sorin Bădău şi Adrian Şchiopu.

Comments

comentarii

Ploile aduse de ciclonul Boris au făcut prăpăd în sudul României. Pompierii clujeni au fost chemați să ajute în județele afectate.... Citește mai mult
Cluj-Napoca este un campion al absorbției fondurilor europene, în condițiile în care peste 420 de milioane de euro sunt implementate, deja, în municipiu.... Citește mai mult

Lasă un răspuns