fbpx

Cum este văzută și cum funcționează medierea în penal

Magistrați penaliști cu experiență din Cluj, dar și o polițistă de la Biroul de Investigații Criminale au vorbit despre medierea în cauze penale la prima ediție a Reuniunii Meditorilor din Transilvania.

Procurorul general adjunct al Parchetului Curții de Apel, Violeta Trăistaru, președintele Secției penale de la Curtea de Apel Cluj, Valentin Chitidean, judecătoarea Adina Lupea de la aceeași secție și inspectorul principal Claudia Georgeta Câmpean de la Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca au răspuns invitației mediatorilor.

”Vrem ca medierea sa fie o alternativă viabilă la judecată. Sunt 2-3 cazuri care se încheie cu mediere pe fiecare ședință de judecată. Am văzut in ultima vreme că, cel puțin în penal, medierea funcționează. Sunt tot mai multe cauze în apel care se soluționează prin mediere. Cred că în faza de apel se orientează spre mediere căci știu că urmează decizia definitivă. Încurajăm medierea, nu ca să fie în libertate infractorii, ci ca să se soluționeze cauzele mai mărunte.”, a spus judecătoarea Adina Lupea-Aghiniță.

reuniune mediatori cluj

Procurorul general adjunct al PCA Cluj, Violeta Trăistaru, a recunoscut că s-a documentat despre mediere după ce a fost invitată la eveniment, dar a arătat că susține această procedură. Aceasta a comparat munca mediatorilor cu ideea Pactului de la Paris din 1928. ”Noi avem o imagine restrânsă asupra medierii. M-am documentat despre mediere, in urma invitației. Printr-o coincidență, în timp ce citeam, am descoperit o informație despre un uitat tratat, pactul de la Paris, altfel cunoscut pactul Kellogg-Briand. De ce conincidență? Inițiativa din 1928 a celor doi domni seamănă cu ceea ce faceți dumneavoastă astăzi și m-a îndemnat la o reflecție. În 1928, s-au gândit să scoată înafara legii războiul. Evident că pentru 1928 era chiar o utopie.

Seamană cu ce faceti azi in sensul că s-a semnat nici cum vroia Franța, nici cum vroia SUA. In final pactul s-a semnat cu recomandarea ca toate statetel sa semneze și cred că 62 au semnat până acum. Zdrobitor de asemănător este că în mod evident pactul urma să fie un eșec, pentru că ideea de a interzice oamenilor să se războiască este încă o utopie. Munca dumneavoastră astăzi e o muncă de pionierat! Să încercați ca oamenii, într-o societate extrem de conflictuală, să ajungă la o soluție pașnică. Aveți un rol important, dar care nu este cunoscut așa cum trebuie.”, a spus Violeta Trăistaru.

Inspectorul principal Claudia Georgeta Câmpean a afirmat că exercitarea profesiei de mediator e un câstig pentru societatea romanească. ”Practic, dacă s-ar apela mai des la mediere în cauzele penale, ar duce la o soluționare cu celeritate și o reducere a cheltuielilor Statului. Am constatat in meseria pe care o exercit de 5 ani că populația nu cunoaște rolul medierii în penal. Mass-media joacă un rol important în acest caz.  Autorul nu încheie acord de mediere în faza de urmărire penală, sperând că nu va fi trimis în judecată și va primi o soluție favorabilă. De aceea se încheie acorduri mai mult la judecată.”, a spus polițista.

Procurorul Violeta Trăistaru a atras atenția, însă, că împăcarea, uneori prin acord de mediere, în cazurile de furt, a dus la creșterea numărului de hoți, căci aceștia dau alte spargeri după ce se împacă cu părțile vătămate. Despre această problemă au vorbit și alți magistrați și polițiști la o conferință. 

mediatori jud chitidean

Președintele Secției Penale a Curții de Apel. judecător Valentin Chitidean a avut o prezentare cu titlul ”Acordul de mediere în procesul penal, condiții de formă și fond.”, în care le-a arătat mediatorilor ce texte din Codul de procedură penală sunt incidente în condițiile de la articolul 67 din legea 192/2006 privind mediere și decizia completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ÎCCJ în ce privește încheierea acordului de mediere în tot cursul procesului penal. ”Problematica medierii in cauze penale este una deosebit de complexă”, a precizat judecătorul.

Comments

comentarii

Începând cu data de 04.03.2024, Compania de Transport Public Călător Cluj-Napoca S.A. și-a extins serviciile de transport persoane în Zona Metropolitană Cluj respectiv și în comuna Săvădisla.... Citește mai mult
Ziua de joi, 28 martie, se anunță una plină de evenimente. De la expoziții la teatru de păpuși și multe alte surprize pentru toate vârstele.... Citește mai mult

Lasă un răspuns