fbpx
Raed Arafat alături de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, la ultima predare de ambulanțe la Cluj (sursa foto monitorulcj.ro)

Cum a ajuns achiziția de ambulanțe de la Deltamed Cluj să fie anchetată de DNA

Direcția Națională Anticorupție confirmă negru pe alb pentru CLUJUST.ro că este începută urmărirea penală in rem cu privire la achiziția de ambulanțe de la Ministerul Sănătății, începută în 2010. Societatea de la care s-au achiziționat ambulanțe este Deltamed SRL din Cluj, al cărei patron este amic cu secretarul de stat din Ministeri, Raed Arafat. Ancheta DNA a început de la o sesizare a Ministerului Finanțelor Publice. Anterior, în presă au apărut mai multe articole despre licitație și despre legătura între firmă și medicul Arafat.

autospeciala de la deltamed3După ce Ziardecluj.ro a dezvăluit existența unui dosar penal cu numărul 367/P/2013 ce privește achiziția de ambulanțe prin procedurile de achiziție organizate de Ministerul Sanatatii in anul 2010, care au avut ca obiect Ambulante de tip B 4×2 si Ambulante de tip C, CLUJUST a solicitat DNA mai multe informații despre acest dosar și stadiul cercetărilor.

”Pe rolul DNA – Structura Centrală, se află înregistrat dosarul penal nr. 367/P/2013, constituit ca urmare a unei sesizări din data de 13.11.2013 a Ministerului Finanţelor Publice, privind aspecte de ordin metodologic în legătură cu aplicarea vizei de control financiar preventiv, în contextul achiziției de către Ministerul Sănătății a unor ambulanțe începând din anul 2010.

În acest moment, în cauza respectivă este începută urmărirea penală „in rem”(cu privire la faptă) etapă care nu are caracterul formulării unei acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă. Prin urmare, nicio persoană nu are vreo calitate procesuală în acest dosar.”, se arată în răspunsul primul de la DNA.

Ambulanțele au fost livrate de societatea Deltamed SRL din Cluj, cu puncte de lucru în Gilău și Ilfov, patronată de Vasile Gorgan, amic vechi al secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Raed Arafat, aflat în funcție la momentul licitației. Detaliile de la licitații și relația dintre Gorgan și medicul palestinian Arafat au fost prezentate în mai multe articole de presă, începând din 2012.

Raed Arafat
Raed Arafat

Dosarul de presă ”Arafat-Deltamed”

EVZ,ro scria in 11 ianuarie 2012 că Deltamed SRL Cluj Napoca a livrat peste 1.000 de ambulanţe către Ministerul Sănătăţii, SMURD, SRI, SIE. Patronul firmei, Vasile Gorgan, a fost unul dintre primii sponsori ai SMURD. Majoritatea licitaţiilor pentru dotarea cu ambulanţe şi maşini de pompieri a SMURD au ajuns apanajul unui furnizor de echipamente medicale, Deltamed SRL Cluj Napoca, al cărui patron, Gorgan Vasile, este un apropiat şi vechi prieten al lui Raed Arafat, fondatorul şi coordonatorul SMURD. Jucătorii din piaţa furnizorilor de echipamente medicale s-au plâns, în nenumărate rânduri, de modul în care au fost întocmite Caietele de Sarcini la licitaţiile unde prietenul lui Raed Arafat a participat şi câştigat, scria EVZ AICI

Jurnalistul Alin Golban scria în ziarul Ziua de Cluj in 15 ianuarie 2012 ”Cum a umflat Deltamed potul de la Ministerul Sănătății”. Proprietarul societăţii, prieten vechi cu fostul subsecretar de stat Raed Arafat, recunoaşte că ofertanţii care au mai participat la licitaţia pentru ambulanţe nu au avut nici o şansă. Intervievat de jurnalist, Vasile Gorgan a povestit că îl cunoaşte de 20 de ani pe fondatorul SMURD, Raed Arafat. “Eu lucrez în domeniul aparaturii medicale din 1992, dar să ştiţi că, de când e la MSP, a preferat să nu vorbim, ca să nu apară interpretări”, a spus Gorgan. El recunoaşte că implicarea acestuia în activitatea MSP a ajutat indirect Deltamed. “Noi am fost ajutaţi de specificaţiile privind vehiculele medicale, făcute după Norma Europeană nr. 1.789, de care se ţine cont la licitaţii. Acum câţiva ani, specificaţiile erau pe o pagină. După ce a ajuns Arafat în comisii la MSP, au apărut specificaţii de 14-17 pagini. Cu cât s-au înăsprit standardele la ambulanţe, cu atât ne-a mers mai bine, căci Deltamed are certificare TÜV Austria pentru echipamentele montate pe ambulanţe. Ne-a ajutat conjunctura, dar am fost pregătiţi pentru ea”, a declarat Gorgan. Acesta spune că zvonurile potrivit cărora Arafat ar fi proprietarul din umbră al Deltamed au pornit de la Serviciul de Ambulanţă, sancţionat de mai multe ori de către acesta pentru nereguli.

Jurnalistul Liviu Alexa scris pe blogul lui în 17 ianuarie 2012 că Raed Arafat si-a favorizat un amic vechi de 20 de ani, legitimand un sistem incredibil de ingenios, de legal si de eficient prin care SC Deltamed SRL din Cluj, firma prietenului sau din studentie, Dan Vasile Gorgan, a castigat pe tava contracte de zeci de milioane de euro din licitatii, furnizand sute de ambulante si de “proiecte speciale” catre SMURD. De asemenea, scria că acest contract-cadru nu a fost castigat de trei firme: Porsche Romania, Deltamed SRL Cluj si Dlouhy Gmbh, o firma austriaca cu o experienta considerabila, peste 135 de ani in productia de ambulante. In fapt, cele 3 companii sunt legate una de alta prin fire invizibile ochiului neobisnuit sa priveasca peste declaratiile pompoase de presa. In primul rand, proprietarul Deltamed, Dan Vasile Gorgan, este asociat cu CEO-ul companiei austriece Dlouhy Gmbh, Martin Dlouhy, mostenitorul imperiului austriac celebru pentru serviciile de productie de ambulante in Austria natala; societatea lor din Romania se numeste Dlouhy SRL (RO 21845695) si are o activitate interesanta, din punct de vedere financiar: in 2008, de exemplu, a avut o cifra de afaceri de 18,3 milioane de lei, in 2010, a scazut considerabil, la 2 milioane de lei, dar tot nu se poate spune ca e o firma moarta. Daca ar fi sa stim cifra de pe 2011, cu siguranta ca am vedea.

Stiri de Cluj arăta in 17 ianuarie 2012 legătura dintre Gorga și fundația SMURD.  Raed Arafat este presedinte al Fundatiei pentru SMURD si presedinte al Societatii de Medicina de Urgenta si Catastrofa din Romania (SMUCR). Aceste entitati au avut relatii de afaceri cu Vasile Gorgan, patronul firmei Deltamed SRL din Cluj, care a furnizat peste 1.000 de ambulante Ministerului Sanatatii, dar care a si facut donatii de peste doua milioane de lei celor doua fundatii mentionate mai sus. Mai multe AICI. 

În 22 ianuarie 2014, după accidentul aviatic din Apuseni, Ziar de Cluj deschidea din nou subiectul achizițiilor Ministerul Sănătății de la Deltamed și a relației cu Raed Arafat și SMURD. Iar a doua zi, aceeași publicație publica cele mai importante contracte semnate intre SC Deltamed SRL si diferite institutii subordonate Ministerului Sanatatii, sau aflate in stransa corelare cu acest minister, doar in perioada 2012-2013. Deltamed este abonata la contractele serviciului medical de urgenta din Romania de cativa ani incoace. Cu toate ca presa a scris despre relatia de prietenie dintre Dan Vasile Grogan si Raed Arafat, contractele au fost, in continuare, atribuite acestei societati. Contractele AICI

Raed Arafat l-a dat în judecată pe jurnalistul Liviu Alexa dar a pierdut pe fond procesul în 19 decembrie 2014, așa cum a anunțat CLUJUST.ro aici.

În 21 februarie 2015, Ziardecluj.ro anunța că pe rolul DNA există în lucru dosarul 367/P/2013 și că ei vizează posibile fapte de corupție în legătură cu două licitații de la Ministerul Sănătății din 2010. Mai multe detalii aici.

Ziarul național Evenimentul Zilei a publicat în 23 februarie 2015, atât pe print cât și online, un articol cu titlul ”Licitația dubioasă care l-a adus pe Raed Arafat în atenția DNA”, în care sunt citați jurnaliștii clujeni Liviu Alexa și Alin Golban, actual redactor și administrator CLUJUST.ro.  Articolul începe așa: ”O licitație, în valoare de 3,8 milioane de euro, care a avut loc în anul 2011, a intrat în atenția procurorilor anticorupție. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) investighează posibile fapte de corupție legate de o licitație de achiziționare a unor ambulanțe destinate Ministerului Sănătății și SMURD, prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în care sunt implicați secretarul de stat, Raed Arafat, și „prietenul său de 20 de ani”, Dan Vasile Gorgan, patronul firmei Deltamed Cluj.”

Comments

comentarii

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat demararea unei noi licitaţii pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs. Mai multe dintre ele vor ajunge la Cluj.... Citește mai mult
FC Universitatea Cluj și-a asigurat serviciile mijlocașului defensiv Gabriel Simion. În vârstă de 24 de ani, jucătorul a strâns peste 100 de meciuri în Liga 1.... Citește mai mult
error: Alert: Conținut protejat !!