fbpx

Cristi Danileț a câștigat definitiv procesul cu ziarul de scandal Ring

Judecătorul Cristi Danileț, menbru în Consiliul Superior al Magistraturii, a câștigat definitiv procesul cu ziarul de scandal Ring, care a publicat fotografii cu el și fiica lui pe stradă, insinuând în articol o relație intimă între Danileț și persoana de sex feminin, despre care nu se scrie că este fiica magistratului.

Mai întâi, anul trecut, Tribunalul București i-a admis în parte acțiunea lui Danileț și a obligat ziarul să publice hotărârea instanței: ”Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului Cotigă Bogdan. Admite în parte acţiunea. Constată caracterul ilicit al publicării şi difuzării de fotografii privind viaţa privată de familie a reclamantului în format scris şi pe internet în cadrul reportajului « Pe cine duce Danileţ, seara, în vizită la C.S.M.» în ziarul Ring din data de 06.09.2012, respectiv pe site-ul www.ziarulring.ro. Obligă pârâta S.C. Ring Media Group S.R.L. să publice dispozitivul prezentei hotărâri, după rămânerea definitivă a acesteia, în ziarul Ring şi pe site-ul www.ziarulring.ro. Respinge restul cererii ca neîntemeiată. Ia act că părţile solicită cheltuieli de judecată pe cale separată.”

Sentința a fost atacată cu apel de către reclamant, iar Curtea de Apel București a pronunțat ieri decizia definitivă, Danileț primind și daune morale.: ”Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că: Obligă pe pârâţi în solidar la plata sumei de 1000 euro în echivalent în lei la data plăţii cu titlu de daune morale. Păstrează celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. Definitivă.”

”Discuţia juridică a vizat dreptul presei de a publica fotografii cu o persoană publică aflată într-un loc public, care însă nu ţin de activitatea sa profesională, ci relevă aspecte de viaţă privată. Mi-am întemeiat acţiunea pe dispoziţiile art. 10 para. 1 din CEDO: „Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie (…)”, ale art. 30 alin. 6 din Constituţia României: „Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine” şi ale art. 74 lit.f din Codul Civil:„(…)pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private: f) difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză”.(…)

Această hotărâre judecătorească, susţinută de dispoziţiile art. 74-76 Cod Civil, de jurisprudenţa CEDO şi de o largă jurisprudenţă internaţională, este menită să consolideze o jurisprudenţă absolut necesară la noi, care se subsumează conceptului de privacy insuficient cunoscut şi aplicat în România: cât timp este vorba de viaţa sa particulară, cea intimă sau cea de familie omul are dreptul să fie lăsat în pace, să fie anonim, să fie ferit de ochii celorlalţi, doar el fiind cel care poate decide asupra modalităţilor de folosire a informaţiilor care îl privesc sau a imaginii sale, aceasta fiind valabil atât cât este într-un loc privat, cât şi atunci când se află într-un loc public (stradă, local etc).”, a precizat Cristi Danileț pe blogul lui.

Comments

comentarii

În acest moment se efectuează teste pentru a se depista efectul vaccinurilor anti-Covid la noua tulpină a virusului. Profesorul UBB de sănătate publică Răzvan Cherecheș explică care sunt următorii pași în criza care pândește România.... Citește mai mult
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că românii care se întorc în țară din sudul Africii, unde a fost depistată noua variantă a Covid-19, vor intra în carantină.... Citește mai mult
În acest moment, 1.265 de români infectați cu Covid-19 se află internați la ATI. Dintre aceștia, doar puțin peste 100 au un certificat care atestă că au fost vaccinați.... Citește mai mult
Iarna se face deja simțită la Vlădeasa, unde ninge viscolit, iar rafalele de vânt ajung la 80 km/h.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!