fbpx

Codul penal pe înțelesul tinerilor. Manual editat de poliție și un judecător

Poliția Capitalei în colaborare cu judecătorul Cristi Danileț, membru CSM, au realizat un manual de educație juridică care adresează tinerilor peste 14 ani pentru a ști când și pentru ce răspund penal.

Manualul a fost intitulat ”Unde-i lege, nu-i tocmeală” și are 55 de pagini. ”În cei 20 de ani de activitate ne-am întâlnit cu peste 25.000 de copii. Am discutat despre vârsta la care un minor începe să răspundă penal în fața legii. Am primit în toți acești 20 de ani de activitate felurite răspunsuri: de la 18 ani, de la 16 ani, de la 20 de ani. Foarte rar am primit și răspunsul ”de la 14 ani”, se arată în introducerea manualului.

De la vârsta de 14 ani, o persoană care comite o infracțiune poate fi sancționată penal în România. Dar care sunt infracțiunile, unde pot fi ele găsite, ce sancțiuni se pot aplica, cum evităm să devenim victime, cum și unde formulăm o plângere, cum evităm acțiunile nepermise de lege? La aceste întrebări răspunde manualul editat recent, la care și-a aduc controbuția judecătorul Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

daniletÎntrucât de la 1 februarie 2014 a intrat în vigoare noul Cod Penal, mi s-a solicitat și am acordat sprjinul în actualizarea publicației. Este pentru viitorul nostru si al copiilor nostri”, spune judecătorul Cristi Danileț

Lucrarea e ilustrată sugestiv de către un tânăr talentat. Cristi Danileț a precizat că pe cheltuiala lui va asigura tipărirea a 1.000 de exemplare pe care le va distribui în câteva școli și licee din localități cu posibilități modeste, astfel că roagă cadrele didactice interesate să-l contacteze.

 

DESCARCĂ DE AICI MANUALUL

Comments

comentarii

Un nou proiect important din Cluj, cu impact social substanțial, a plecat la drum. Luni au debutat lucrările la Centrul de îngrijire pentru persoanele vârstnice situat pe Calea Baciului.... Citește mai mult
Prognoza meteo. Cum va fi vremea marți, 21 mai, în Cluj-Napoca.... Citește mai mult

2 comentarii

  1. asa incepe titlul unei carti “unde-i lege, nu-i tocmeala??????” vai de capu vostru sau al nostru, nu se putea pune un titlu mai sugestiv ca ex: “Codul penal pe înțelesul tinerilor”, dar na, pentru asta trebuia un pic de gandire.

Lasă un răspuns