fbpx

Ce au în comun fostul primar Apostu și senatorul Cordoș

Senatorul PSD Alexandru Cordoș și fostul primar al Clujului, Sorin Apostu (fost membru PD) au în comun în acest moment faptul că ambii sunt anchetați de DNA.

CLUJUST.ro a solicitat Direcției Naționale Anticorupție, în baza legii privind liberul acces la informații de interes public, să precizeze care este stadiul dosarelor în care sunt cercetate două nume grele din Cluj: Alexandru Cordoș și Sorin Apostu.

”Cauza disjunsă din dosarul în care a fost trimis în judecată fostul primar al Clujului Sorin Apostu se află în  lucru la Serviciul Teritorial Cluj, fiind în curs de soluţionare.”, a răspuns DNA. 

apostu la curtePotrivit unor surse judiciare, in dosarul disjuns sunt cercetaţi, printre alţii, arhitectul clujean Bogdan Petrina, Mustafa Bekar (om de afaceri turc, asociat la KIAT SRL), Simion Mureşan, asociat la Electrogrup şi Ioan Ploscar, angajat al Primăriei Cluj-Napoca în postul de şofer al primarului. De asemenea, a fost cercetat și Marin Stancu, liderul pepenarilor din Dăbuleni, care între timp a decedat.

De asemenea, sunt investigate contractele încheiate de soția și de socrul șui Apostu cu mari companii, la venirea lor în oraș. Sotia fostului edil din Cluj-Napoca, Monica Apostu, avocat suspendat, ar fi primit bani de la OMV Petrom Romania, SC Carrefour, Romania, Dedeman si Baumax, care au intrat pe piata clujeana si care aveau nevoie de diverse autorizatii si avize de la Primaria Cluj-Napoca, atat prin cabinetul sau de avocatură, cat si prin intermediul firmei tatălui ei, Vasile Stănescu, profesor la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

DNA Cluj cercetează 12 contracte pe care le-a avut firma Toralex, aparţinând socrului lui Apostu, cu societăţi comerciale pentru implementarea sistemului de verificare a calităţii produselor, obligatoriu din 2005. Doi clienţi ai Toralex sunt Carrefour şi OMV, care aveau însă în paralel contracte similare cu o altă firmă cunoscută la nivel naţional. Contractele Toralex erau semnate de soţia lui Apostu, Monica, care activa ca jurist în firmă.

La acest dosar există şi un denunţ formulat de către Florin Căpăţână, directorul de calitate al Carrefour România. Denunţul se referă la o presupusă faptă de luare de mită prin intermediul firmei Toralex, ce a aparţinut socrului lui Apostu şi care a fost închisă în 2010. Această firmă s-a ocupat în perioada 2006-2009 de implementarea la societăţi cu profil alimentar a sistemului de verificare a calităţii produselor (certificatul HACCP), obligatoriu din 2005.

În ce privește pe senatorul Cordoș, ”în momentul de faţă se efectuează acte de urmărire penală faţă  de senatorul Alexandru Cordoș, în cauză nu a fost dispusă soluţie de clasare”, au precizat reprezentanții DNA.

cordosSenatorul PSD Alexandru Cordoș este urmărit penal din 12 august 2014 de către procurorii DNA– Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție pentru favorizarea făptuitorului. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de senatorul Alexandru Cordoș, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de favorizare a făptuitorului. 

Ofițerul Tătar a condus la instanță pentru arestare nume grele precum Apostu
Ofițerul Tătar a condus la instanță pentru arestare nume grele precum Apostu

Potrivit procurorilor, în cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2014, suspectul Cordoș Alexandru a ajutat persoanele cercetate de procurorii anticorupție, într-un dosar penal, avertizându-le că le sunt interceptate convorbirile telefonice. Aceste informații le-a aflat de la finul său, ofițerul de poliție judiciară Tătar Valentin care, la data faptelor, lucra în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj. De altfel, în legătură cu faptele acestuia din urmă, la data de 23 iulie 2014, a fost sesizată instanța de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției pentru săvârșirea a 3 infracțiuni, din care una în forma tentativei, de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații

 

Comments

comentarii

România va trece la ora de vară în noaptea de 30 spre 31 martie 2024, ceea ce înseamnă că vom muta ceasurile înainte cu o oră, ora 3:00 devenind ora 4:00.... Citește mai mult
Pentru patru zodii, luna aprilie urmează să fie memorabilă, cu schimbări majore pe toate planurile.... Citește mai mult

Un comentariu

  1. Ce articol…. Nu inteleg de unde si pana unde aceasta comparatie……

Lasă un răspuns