fbpx

Avocatul Călin Budișan, dublu vicecampion mondial la fotbal, retrăiește finala Mundiavocat 2016

Avocatul Călin Budișan este antrenorul din teren și căpitanul echipei de fotbal a avocaților din Cluj, denumită ”Dacia Felix”, care a participat la 7 ediții ale campionatului mondial Mundiavocat și a ajuns de două ori în finală. Ambele finale au fost pierdute cu echipe din Brazilia. Cea de anul acesta a fost cu adevărat dramatică. ”Un scenariu pe care nu vreau să mi-l amintesc foarte des”, spune Budișan, care a retrăit finala pentru Clujust.ro. Cu 3 minute înainte de expirarea timpului regulamentar, clujenii erau campioni. Este singura echipă din istoria Mundiavocat cu două finale pierdute.

Călin Budișan se numără printre cei trei jucători care au fost și în echipa din 2012, care a devenit vicecampiona lumii, Gazeta Sporturilor titra atunci: ”Robe de argint”. Potrivit regulamentului Mundiavocat, în fiecare echipă, pe lângă avocați, pot fi maxim 3 jucători din profesiile înrudite, astfel că și-a făcut loc în lotul de la Cluj și procurorul Mirel Toader de la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca. Restul lotului îl puteți vedea aici.

lotul avocati cluj mundiavocat 2016 (3)

Mundiavocat, ajuns la a 18-a ediție, se organizează din doi în doi ani și cuprinde trei turnee: Clasic, Master și Legend. Clujenii au participat în turneul Clasic, care este cel mai greu, pentru că nu este limită de vârstă. La Master sunt jucători peste 35 de ani, iar la Legend pentru 45 de ani.

Dacia Felix Cluj a trecut în grupe de două echipe din Argentina și Korea, apoi în fazele eliminatorii de o echipă din Turcia, de ASA București, de avocații din Rio de Janeiro, iar în finală a fost învinsă la lovituri de departajare de o altă echipă din Brazilia. Călin Budișan a apărat două penalty-uri în semifinală și două în finală, fiind nominalizat între cei mai buni trei portari ai competiției.

calin budisan mundiavocat 2016

Clujust.ro: Ați avut obiectiv să câștigați campionatul?

Av. Călin Budișan: Clar, să câștigăm campionatul. Aveam experiență, am întinerit și lotul. Am zis că avem experiență suficientă și potențial fizic suficient ca să obținem performanța. Mare parte e realizată: Vicecampioni mondiali din 29 de echipe.

Cum e să fiți de două ori vicecampion mondial?

Mă simt fericit. Din punctul ăsta de vedere e o realizare ieșită din comun, dar ai o senzație că puteai să fii campion. Am fost mai aproape ca niciodată. Dacă la prima finală am avut mulți accidentați și potențialul echipei era redus, am ajuns în prelungiri și acolo am luat gol, acum am avut toate atuurile, am condus ostilitățile pe teren. Înainte cu 3 minute de final conduceam și am primit gol neașteaptat în sensul că s-a dat o centrare, mingea a fost deviată cu capul de un brazilian și a ajuns la unul pe colțul lung, care din 3 metri a dat-o în poartă.

calin budisan si cupele (2)Apoi ce s-a întâmplat?

Apoi la 11 metri, un scenariu pe care nu vreau să mi-l amintesc foarte des, în sensul că la primul am apărat, am marcat gol, iar aveam avantaj și psihologi, mai ales că am câștigat și semifinala cu 4-2. Al doilea jucător al nostru a ratat și ei au marcat. Era egalitate. Cel mai bun jucător de la ei a repetat lovitura, arbitrul fiind influențat cred de sutele de brazilieni care erau în tribună. Am apărat. Iar era avantaj și am crezut că suntem campioni mondiali, dar destinul a făcut să nu fie așa. Următorii doi brazilieni au marcat, iar cei doi de la noi au ratat ambii.

E frustrant pe undeva să prinzi două lovituri de la 11 metri în finală și două în semifinală, ca apoi să pierzi finala. Dar ăsta e fotbalul, până la urmă e frumusețea sportului. Totuși, e o realizare ieșită din comun să fim vicecampioni mondiali și le mulțumesc coechipierilor pentru efort. De la înființarea Mundiavocat nu există o echipă care să fi jucat două finale și să le fi pierdut.

Și tot cu o echipă din Brazilia. E aceeași?

Nu, nu e aceeași. Brazilienii, păstrând proporțiile, se cam mențin calitățile jucătorilor și atuurle echipelor de la naționalele mari la cele de avocați. În sensul că tot aceleași națiuni sunt prezente în primele: Brazilia, Turcia, Spania, România.

Oricum, stăm mai bine la avocați decât la naționala de fotbal.

Cred că ar fi o performanță ieșită din comun că ajungă România în finală.

Ce prognostic dați pentru Euro 2016? Trecem de grupe?

Sunt optimist de felul meu. Dar având în vedere specificul românesc și faptul că și noi am reușit să pierdem când aveam toate atuurile, s-ar putea să fim dezamăgiți din nou. Să sperăm că nu e cazul. Sunt optimist de felul meu (râde) Sper să depășim grupele. Obiectiv vorbind, șansele sunt de 50%.

mundiavocat 2016 (1)

Am văzut în poze și video o organizare fastuoasă la Mundiavocat, deschiderea într-o sală imensă, cu dansuri tradiționale…. Cum de e așa dezvoltată competiția?

Este îmbucurător. Această ediție a avut cele mai multe participante, peste 100 de echipe din toată lumea. Faptul că au reușit să organizeze, să dea o notă de oficialitate, în sensul că implică factorii responsabili locali, începând cu primul ministru care a fost la Budapesta la deschidere, în Turcia președintele Senatului, comunică cu Barourile din toate țările, e lăudabil. Se joacă după toate regulile fotbalului modern, pe teren mare. Vincent Pinatel, președintele forului internațonal al avocaților, are o experiență vastă în organziarea acestor campionate mondiale de fotbal ale avocaților, care implică o logistică și o amploare ieșită din comun, să asiguri terenuri de cea mai bună calitate, arbitraj de cel mai înalt nivel.

E și un efort financiar pentru voi?

E un efort financiar considerabil. Taxa de înscriere e 7.500 de euro. Cazările cu avion și echipament depășesc 1.000 de euro de om. Sunt jucători foarte buni, dar cu potențial financiar redus, în sensul că sunt stagiari și încă întâmpină dificultăți majore, trebuie sprijiniți. Ne-a susținut UNBR cu 1.000 de euro, Baroul Brașov cu 1.000 de euro, și Baroul Cluj cu 10.000 de lei. Asta e doar o parte din taxa de participare. Îți rămâne costurile la 18 oameni, plus diferența la taxa de participare, o sumă undeva la 25.000 de euro care trebuie acoperită.

Echipa a vizitat mina din Cartagena, provincia spaniolă Murcia
Echipa a vizitat mina din Cartagena, provincia spaniolă Murcia

Sunt avocații așa fotbaliști?

E destul de greu să formezi o echipă. Cred că suntem singura echipă care am participat la 13 ediții consecutive ale Mundiavocat și Eurolawyers. La Mundiavocat am fost în 2004, 2006 2008, 2010, 2012, 2014 și 2016, șapte ediții. E foarte greu să aduni jucători care să poate participa la o asemenea competiție, în sensul că e obligatoriu să fi jucat fotbal undeva, cel puțin la juniori sau la echipe de seniori, să aibă experiență competițională, să aibă calitățile fizice, psihice, tactice necesare să poți participa la o asemenea competiție. De-a lungul vremii am făcut selecții la diverse facultăți, am încercat să urmărim studenți din anii II și III la competițiile universitare, care au și potenția fotbalistic și să fie la un nivel intelectual și de pregătire profesională foarte bun. Căci încercăm să îmbinăm utilul cu plăcutul. Te ajută foarte mult activitatea fizică. Nu degeaba se zice ”Men sana in corpore sano”. Activitatea fizică îți oxigenează creierul, te ajută să obții performanțe inclusiv în profesie. Eu personal asta și simt. Când sunt obosit din cauza muncii, dacă mă duc la sport ulterior deja am senzația că-s revigorat și capacitatea intelectuală crește în mod evident.

Bucuria după câștigarea semifinalei
Bucuria după câștigarea semifinalei
Cupele de vicecampioni stau în biroul lui Budișan
Cupele de vicecampioni stau în biroul lui Budișan

Studenții de la UBB au fost pe ultimul loc la fotbal la ultimul Hexagon al facultăților de drept.

Asta nu e o veste bună pentru mine. În calitate de antrenor, o să ajung ca Lucescu la Brescia, să-i resuscitez pe jucători și să-i lansez după aceea în fotbal.. și în avocatură totodată. (râde)

Ați sacrificat și timp pentru Mundiavocat, căci se știe că aveți procese importante. Cum le-ați gestionat?

Am colaboratori la cabinet care sunt foarte bine pregătiți, foști stagiari, și pe perioada cât lipsesc țin legătura telefonic cu ei. Intră în substituire în cauze. E o perioadă complicată pe parcursul celor 12 zile, iar când vii ai de recuperat foarte multe. Dar eu cred că are mai multe avantaje faptul că ai o activitate sportivă decât dezavantaje că lipsești 10-12 zile.

Comments

comentarii

Universitatea Cluj va întâlni în runda a II-a din play-out pe UTA Arad, pe 30 martie, iar meciul se va disputa pe Cluj Arena.... Citește mai mult
Primarul Emil Boc a primit, joi, vizita delegației Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR).... Citește mai mult

Lasă un răspuns