Circa 35 de avocați din Baroul Cluj și 100 de studenți de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj au participat la un curs de pregătire ținut de judecătorul Cristi Danileț pentru a învăța cum să le predea elevilor educație juridică.
După ce le-a vorbit elevilor de clasa a XII-a din două licee clujene despre reguli, infracțiuni, legi, justiție și corupție, judecătorul Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a ținut două cursuri de câte 4 ore în care i-a învățat pe alții să predea mai departe educație juridică elevilor. Aceste activități se desfășoară în baza protocolului de colaborare privind educația juridică în unitățile de învățământ preuniversitar, încheiat între Ministerul Educației Naționale, Ministerul Justiției, Consilului Superior al Magistraturii și Ministerul Public. Proiectul este implementat de Asociația VeDem Just, în care Danileț este membru, și care eliberează participanților la sesiunile de instruire certificate de participare, pe care mai apoi le pot prezenta la școlile unde vor să le vorbească elevilor. Avocații și studenții care au fost instruiți pot lua legătura cu conducerile școlilor pentru a le permită să țină ora de educație juridică în locul unei ore de dirigenție, educație fizică sau o materie mai ușoară. Visul lui Danileț este ca în viitor educația juridică să fie materie obligatorie sau opțională în liceu.

La sediul Baroului Cluj au fost circa 35 de avocați prezenți la sesiunea de intruire ținută de judecător. ”Ce le spune copiilor în cele 50 de minute, cum le spunem, ce le arătăm e foarte important. Nu putem să le predăm tot dreptul, doar îi putem sensibiliza. Toate lucrurile acestea le învățăm pe parcursul întâlnirii de astăzi, care este extrem de intensivă.”, le-a spus Danileț.
”Trebuie să înțelegeți că ceea ce faceți dumneavoastră cu copiii va fi o parte a pedagogiei, ceea ce fac eu cu dumneavoastră este andragogie, adică învăț adulții să predea așa ceva, astfel încât eu voi folosi niște tehnici de predare spre dumneavoastră, iar dvs. veți replica și veți adapta foarte multe dintre tehnici către copii. Totul este extrem de științific, nu după ureche, însă amprenta personală își spune cuvântul. Eu am un stil personal de a vorbi cu copii, modul cum mă exprim și cum gesticulez îmi aparține. Dvs. puteți fi altfel, nu există o rețetă universală. 50 de minute sunt extrem de puține pentru a vorbi cu ei, de aceea avem un anumit target: ce le spunem și cum le spunem, astfel încât să le rămânem în minte cu ceva.
Ce este important să înțelegem este că nu-i învățăm drept. E esențial! M-am dus cu colegi procurori care nu înțelegeau ce vreau să fac cu copiii aceia. Le predau efectiv definițiii de infracțiuni, citeau din codul penal, le explicau extrem de tehnicizat. Nu facem asta, că i-am pierdut pe copii! E păcat. Poate că ajungem să-i convingem să dea la drept. Atunci o să vadă ei. Noi să vorbim cu copiii pe limbajul lor.”, a precizat judecătorul.
În număr mai mare au fost la sesiunea de instruire studenții din anii III și IV de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj. Circa 100 de studenți au fost prezenți într-un amfiteatru al facultății pentru a vedea ce înseamnă educație juridică și cum pot să o dea mai departe liceenilor.
”Cursul nostru de astăzi este pentru a învăța câteva metode, tehnici și proceduri de vorbit cu elevii de liceu și de tradus limbajul juridic, pe care voi ca studneți începeți să-l stăpâniți, și să transmitem cumva informațiile către colegii voștri mai mici, liceenii. Cursul cuprinde două părți: în prima parte veți învăța foarte muște lucruri despre copii. Copilul în limbaj juridic însemnă orice persoană până la 18 ani. După aceea e tânăr până la 35 de ani. De la 18 ani, orice tânăr răspunde ca un adult. În a doua parte veți învăța despre acest proiect. L-am denumit ”Eduiuris”, adică educație pentru drept, educația dreptului sau educația justiției.”, le-a spus Danileț studenților.
Acesta a precizat că a ales să promoveze proiectul în orașe mari centre universitare pentru că există numeroși avocați și studenți care să se implice, dar că vrea să ajungă și în mediul rural.
”Obligația voastră, dacă vreți, trecând prin acest mini-curs de pregătire, este aceea de a intra până la sfârșitul anului în cel puțin două unități școlare din oraș și una din mediul rural. Rămâne o îndatorire morală. Dacă faceți asta, s-ar putea să-i salvăm foarte mult. De ce să-i salvăm? Pentru că sunt niște probleme și o să vă dau din punct de vedere statistic care sunt.” a precizat judecătorul în fața studenților de la ”Cantemir” Cluj.
Manualul de educație juridică poate fi descărcat de AICI