fbpx
Avocațiii Radu Mititean, Katalin Azzola și Roxana Cleja

Avocați și judecători pe bicicletă. Se poate și la costum cu cravată, în fustă sau cu tocuri FOTO

Unii avocați și judecători din Cluj-Napoca merg la birou sau la instanță pe bicicletă. Aceștia vorbesc despre avantajele mersului pe bicicletă și îi îndeamnă și pe alții din sistem să le urmeze exemplul. O singură problemă au: prea puține piste!

ariana ilies pe bicicleta clujust

Judecătoarea Ariana Ilieș (foto sus), de la secția penală a Tribunalului Cluj, vine la instanță cu bicicleta din cartierul Mănăștur. Aceasta este nemuțumită că pe strada Moților (pe care este și Primăria) nu există o pistă pentru biciclete continuă.  ”Fac 30-40 de minute de acasă până la Tribunal. Mă îmbrac sport și la birou mă schimb. Eu circul demult cu bicicleta și recomand oricui. Trebuie să facem mișcare căci altfel o luăm razna”, spune judecătoarea. De precizat că judecătorii au față de avocați avantajul că nu trebuie să se întâlnească cu clienți și că nu se vede ce poartă pe sub robe, când intră în sala de judecată.

radu mititean cu bicicletaRadu Mititean este unul dintre cei mai cunoscuți bicicliști din Cluj, el înființând încă din 1992 Clubul de Cicloturism Napoca și fiind acum președintele Federației Bicicliștilor din România. Din 2011 este și avocat. Acesta are un sfat pentru cei care au început să circule recent cu bicicleta prin oraș: ”Este stresant pentru cei care nu sunt așa obișnuiți cu traficul, pentru că sunt reguli nescrise, pe care dacă nu le cunoști, riști să fie neplăcut și chiar periculos, la traficul din Cluj. De exemplu, totdeauna să ții minim un metru spre bordură și 1,30 metri față de mașini oprite, chiar dacă unii o să te claxoneze Atunci nu-i riscul să te lovească cu portiera. Culmea, în Germania, se consideră culpă comună dacă ai lovit o ușă de mașină, căci se zice că e așa notoriu riscul acesta încât era partea obligației generale de conduită preventivă să nu te apropii cu bicicleta de mașini.”

Avocatul spune că oamenii se mai uită ciudat când îl văd la costum pe bicicletă, dar că se normalizează acest lucru și la noi. ”Un om pe bicicletă ocupă mai puțin spațiu decât dacă ar fi la volan. Automat, dacă am fi mai mulți bicicliști, ar fi mult mai mic ambuteiajul. E o chestie de normalitate și începe să se normalizeze și la noi. Nu mai e o noutate să vezi lume elegantă pe bicicletă. Acum câțiva ani, se mai uitau unii chiorâș când mă vedeau la costum cu cravată pe bicicletă. Până la urmă e o chestie firească, iar în alte țări e chiar regula ca oameni cu statut social și economic mare să circule cu bicicleta. Nicidecum chestiile care încă persistă la noi, dar sunt în curs de disoluție, cum e ideea că trebuie să fii cu BMW sau Merțan că altfel nu ești un bun profesionist. ”, spune Mititean.

”Acum nu știu ce o să fac la iarnă, căci m-am obișnuit cu bicicleta”

O colegă de-a lui Mititean spune că nu are nicio problemă să meargă în fustă pe bicicletă către birou:

E ok și în fustă și cu tocuri. Se pot purta și platforme care sunt mai ok. Uite aici, colega noastră are tocuri cui și nu e nicio problemă! Am colege care s-au uitat admirativ la mine, dar cu toate acestea nu au îndrăznit. E o metodă foarte bună de făcut exerciții, în loc de mers la sală. 30-40 de minute de pedalat face bine la sănătate, ridică moralul și, mai ales la orele de vârf, e mult mai plăcut să pedalezi decât să stai să te enervezi la volan.”, afirmă Roxana Cleja.

Tânăra avocată Katalin Azzola a început să folosească bicicleta recent și nu se sfiește să poarte fustă și pantofi cu toc pe ea. ”Este mai bine decât să te plimbi pe tocuri, mai ales la trotuarele pe care le avem. Am tot stat în trafic și de atâtea ori am stat încât am zis ”trebuie să-mi iau o bicicletă”, când vedeam cum treceau bicicliști pe lângă mine. Acum nu știu ce o să fac la iarnă, căci m-am obișnuit cu bicicleta”, spune Katalin Azzola (foto jos).

kati azzoal pe bicicleta (1)

Cel mai cunoscut biciclist dintre magistrați este judecătorul penalist Lucian Marian, fost președinte al Judecătoriei Cluj-Napoca. De ce a început să vină la instanță pe bicicletă? ”Pentru că locuim într-un oraș supra-aglomerat și pentru că a te deplasa pe bicicletă înseamnă  să ajungi mai repede unde vrei.”, ne-a răspuns.

Judecătorul și-ar dori piste de biciclete peste tot în Cluj-Napoca, nu doar pe anumite porțiuni. ”Șoferii nu au disciplina bicicliștilor. Eu prefer să merg pe piste de biciclete sau pe trotuar. Ca și orice alt lucru, se disciplinează în timp. Cred că dacă s-ar lua niște măsuri pentru ca oamenii să aibă o posibilitate reală de a circula pe bicicletă în oraș, în primul rând o infrastructură adecvată, eu sunt convins că mulți șoferi ar deveni bicicliști. ”, spune Marian.

judecator lucian marian pe bicicleta

În ce privește preconcepția unora că nu pot să meargă la birou cu bicicleta, judecătorul precizează: ”Ca multe alte sensibilități pe care nu le putem explica rezonabil. Lucrurile acestea se învață, se educă pur și simplu, ca să depășești preconcepțiile. Mă ofer ca și exemplu în fiecare zi.”

La Facultatea de Drept UBB Cluj, am găsit-o pe bicicletă și zâmbitoare pe judecătoarea Andrea Chiș de la secția civilă a Curții de Apel Cluj, lector universitar.

andrea chis cu bicicleta (2)

Eu cred că mersul pe bicicletă este, în primul rând, sănătos, și în al doilea rând, îți permite să fii una cu natura, să fii prezent unde ești, nu să asculți muzică în mașină. Îți permite să vezi oamenii, să le zâmbești, să-ți răspundă la zâmbet. Și cred că este la îndemâna oricui. Nu contează că ai o funcție sau nu ai o funcție publică. Lumea oricum te cunoaște, nu contează că ești în mașină, pe jos sau cu bicicleta. Mie mi se pare chiar o oportunitate să mai vezi oameni. Nu e cel mai sigur mod de a circula pentru că sunt destul de puține piste de biciclete, dar eu mă descurc mergând pe trotuar, uneori pe lângă bicicletă, în zonele unde aș încurca pietonii. Prefer să nu mă pun în pericol.”, ne-a spus judecătoarea.

Aceasta a și testat dacă ajunge într-un loc din oraș mai repede cu bicicleta sau cu mașina. ”Am pus un pariu cu un prieten, cu care venean dintr-un capăt în celălalt al orașului, că ajung înaintea lui la destinație, el fiind cu mașina, și am câștigat pariul.  Eu cred că mersul pe bicicletă este și mai rapid decât mersul cu mașina, la ora actuală în Cluj. Hai să fim mai mulți bicicliști ca să aibă pentru cine să amenajeze primăria piste!”, este îndemnul Andreei Chiș.

Comments

comentarii

Un accident rutier s-a produs, vineri, pe strada Septimiu Albini din Cluj-Napoca, în urma căruia un motociclist a avut nevoie de asistență medicală.... Citește mai mult
Bazinul Olimpic din cartierul Grigorescu s-a redeschis, vineri, pentru public, iar tarifele de acces au rămas neschimbate. Care este programul de funcționare.... Citește mai mult

Lasă un răspuns